הוצאות מוכרות – מה זה, ולמה זה חשוב

 

עצמאיים רבים ובעלי עסקים מרגישים בצורה חזקה מאד את נטל המס שעל כתפיהם. כולם רוצים להרויח הרבה אבל אף אחד לא אוהב לשלם מס גבוה. ומס, כידוע, נגבה באופן יחסי… אז כאן מופיעה הבשורה הטובה: יש לכם דרך חוקית לחסוך בתשלומי המס! הוצאות מוכרות זהו סעיף שאינו מספיק ידוע לכולם. בעלי עסקים מדווחים לעיתים על הוצאות מבלי להיות מודעים לעובדה שזה חוסך להם כסף.

 

מה הפירוש  "הוצאות מוכרות" ?

על פי החוק, הוצאות מוכרות הן הוצאות ששימשו בייצור ההכנסה של העסק. מלומר – כל מה שבעל העסק מוציא על מנת לקיים את העסק שלו ולפתח אותו. זה לאו דוקא חייב להיות המינימום שנצרך, אלא גם דברים שתורמים לעסק – לניהול העסק, לצמיחת העסק, להובלת העסק לכיוון מסוים, התיעלות, למידה ועוד. כמובן שלכל עסק יש תחום פעילות שונה ולכן לא כל מה שנחשב אצל האחד כהוצאה מוכרת – יהיה רלוונטי גם לשני… לדוגמה – הוצאות על תוכנות עיצוב וגרפיקה יחשבו למוכרות אצל גרפיקאי, אבל לא יקראו כך אצל מעצב שיער. כבעלי עסק, חשוב שתכירו את ההוצאות המיוחדות של העסק שלכם.

 

הוצאות מוכרות לדוגמה:

ישנם סוגים שונים של הוצאות שיכולות להתקיים אצל עסקים רבים. לדוגמה:

מלאי – כל הצטיידות וקניה של מלאי לעסק. גם מוצרים שאותם מוכרים בחנות, וגם מוצרים המשמשים לשירות אותו נותן העסק, כמו חומרי גלם במסעדה.

דמי שכירות – שכר הדירה של המקום בו נמצא העסק, זה יכול להיות חנות, מחסן, משרד ועוד. כל מקום שנחוץ לפעילות של העסק.

נותני שרות או קבלני משנה – אם לצורך העסק משתמשים בשרותיו של משהו חיצוני, קבלן משנה, זוהי הוצאה מוכרת.

תלבושת – בגדי עבודה לצרכי העסק בלבד, שיש עליהם לוגו או סימון אחר – נחשבים להוצאה מוכרת.

אחזקה – ציוד מתכלה, תיקונים, תחזוקה שוטפת.

מיחשוב – שרותי מיחשוב הקשורים בשימוש תוכנות, גיבויים, שרותי ענן, תשלומים בעקבות אחזקת מחשב ועוד.

מיסי עיריה, חשבונות מים, חשמל – הוצאות אלו מוכרות בצורה מלאה כאשר מדובר במקום העסק כשהוא נפרד מהבית.

יעוץ – שכר טרחה על יעוץ מקצועי או פיננסי.

אלו רק דוגמאות. ישנן עוד הוצאות רבות מוכרות כמו אחזקת רכב או אופנוע, עלויות פרסום, מתנות, הוצאות משרדיות, ביטוח עסקי, השתלמויות, טלפון סלולרי, הנהלת חשבונות, יעוץ מס ועוד.

 

מהי החשיבות של הוצאות מוכרות?

להוצאות מוכרות יש השפעה ניכרת על סכום המס שישולם בסופו של יום. המס נגבה באחוזים מהרווח שיש לבעלים. לכן אם לדוגמה ישנו עסק שבעמודת ההכנסות – מכניס 300,000 ש"ח בשנה, ובעמודת ההוצאות יש השקעה של 100,00 בשנה – השקעה בתחומים המוכרים כהוצאות מוכרות – סך כל הרווחים הוא 200,000 ש"ח ורק עליהם יגבו המיסים. ככל שיש יותר הוצאות מוכרות בעסק יש פחות רווחים בחישוב המס והמיסים יהיו נמוכים יותר. מסיבה זאת חשוב מאד לשים לב לנושא של הוצאות מוכרות בעסק, זה יכול להגיע לסכומים גבוהים שאפשר לחסוך.

 

שלושת סוגי ההוצאות על פי הסיווג של רשויות המס

לא כל הוצאה נחשבת להוצאה מוכרת… ישנם שלושה סוגי הוצאות: הוצאות מוכרות, הוצאות מעורבות והוצאות פרטיות.

הוצאות מוכרות

הוצאות מוכרות הן הוצאות הקשורות לניהול השוטף של העסק ולתפעולו בצורה ישירה. לדוגמה: ציוד משרדי, הוצאות חשמל, ארנונה, פחת, שכירות של בית העסק ועוד כל אלו הן הוצאות שיוכרו במלואן מהוצאות על העסק.

הוצאות מעורבות

כאן נכנסות הוצאות שהן משמשות לצורך פרטי ועסקי ביחד. לדוגמה – עסק שממוקם בבית. הוצאות החשמל, הארנונה, חשבון טלפון נייח ועוד – הוצאות אלו משמשות גם בבית וגם בעסק ולכן הן יוכרו בחלקן – רק בחלק שקשור לעסק.

הוצאות פרטיות

אלו הוצאות שאינן קשורות באופן ישיר לעסק. כמו ביגוד, משקפי ראיה, ארוחות במסעדות, ועוד. לגבי ארוחות במסעדות – גם אם הן לצורך עסקי – אינן מוכרות, אלא אם כן מדובר באורחים מחו"ל שאז אולי יש אפשרות להכיר בזה כהוצאות עסקיות ( בהתאם לתנאים מסוימים )

אלו הם סוגי ההוצאות, הוצאות מוכרות ומעורבות הן חשובות לענין החסכון במיסים.

 

רכישת ציוד

כאשר רוכשים לצורך העסק רכוש קבוע, כמו מכונות או ריהוט, זוהי הוצאה שנועדה לשימוש ארוך טווח ולא לשימוש מיידי. בכזה מצב, ההכרה בהוצאה גם היא לא תהיה מיידית אלא תמשך עם השנים, אל פי אורך חיי הנכס. זאת אומרת, שההוצאה של רכישת הציוד חלקי אורך החיים שלו זהו הסכום המותר כהוצאה מוכרת – הוצאת פחת. צריך לרשום כל רכישה של רכוש קבוע בסוג ההוצאה הנכון. לדוגמה – מחשב שעלותו היתה 10,000 ש"ח, יזכה בפחת בשיעור של 33% לשנה, 3,333 ש"ח לשנה למשך 3 שנים.

 

המע"מ הוא גם הוצאה מוכרת

על כל הכנסה שהעסק מכניס הוא מחויב בתשלום מע"מ באחוז מסוים. ישנם עסקים שכוללים את המע"מ במחיר הסופי שהם גובים על המוצר, ויש כאלו שמוסיפים אותו אחרי המחיר. פעם בחודש או בחודשיים משלמים את המע"מ על פי הדיווחים על ההכנסות וגם על זה ניתן להתקזז. נניח שבחודש מסוים נדרש העסק לשלם מע"מ בסכום של 3,000 ש"ח, ובאותו חודש היו לעסק הוצאות מוכרות שהמע"מ שלהם הגיע לסך 1,000 ש"ח, הסכום הזה יופחת מתשלום המע"מ והתשלום יהיה רק 2,000 ש"ח. אם מדובר בעוסק פטור, צריך לדווח רק על מחזור העסקאות בסיום שנת המס.

 

אז מה לעשות?

כדאי לערוך מיפוי של כל ההוצאות בעסק בהתאם לסיווגים של רשויות המס. בצורה כזו ניתן לשים לב לכל הוצאה לא לפספס הוצאות שיכולות להיות מוכרות. לכל עסק ישנן ההוצאות המיוחדות לו, ולכן מומלץ להעזר בבעל מקצוע שמתמצא ויוכל לומר אלו הוצאות יחשבו כמוכרות ומה לא. הכסף כבר יצא, חבל שלא לנצל אותו ולקבל הנחה במס.

אם אהבת - שתף!

הנקראים ביותר

יעוץ מס

ההבדל בין עצמאי לחברה בע"מ

יזמים? מקימים עסק? ככל יזם בתחילת הדרך, בוודאי נתקלתם בשאלה המהותית מאד – האם להירשם כעצמאי או כחברה בע"מ. במאמר נפרט על ההיבטים השונים אותם

קרא עוד >>
יעוץ מס

מס על דמי שכירות למגורים

  אם יש בבעלותכם דירה להשכרה, בוודאי נדרשתם לשלם מס על ההכנסה מדמי השכירות. חשוב לדעת כי קיימים 3 מסלולים בהם ניתן לבחור, לכל מסלול

קרא עוד >>