ההבדל בין עוסק מורשה לעוסק פטור

האם לפתוח תיק כעוסק פטור או מורשה? אם גם אתם שואלים את השאלה הזו, אני רוצה לתת לכם מידע חשוב שיעזור לכם לבחור את הסיווג של העסק העצמאי שלכם.

"עוסק" – פירושו כל עוסק שמנהל תיק פעיל ברשות מס ערך מוסף, זהו שם כולל לעוסק פטור ומורשה גם יחד. הרישום ברשויות המס זהו חוק המחייב כל פעילות עסקית. יש תנאים השייכים לעוסק מורשה ויש השייכים לעוסק פטור. טרם ההחלטה על אופן הרישום כעוסק ברשות המס – חשוב שתדעו  מה זה אומר.

 

מי חיב להירשם כעוסק מורשה?

ע"פ חוק מע"מ ישנה רשימה של עוסקים בתחומים שונים אשר חייבים להירשם כעוסקים מורשים, ולהם אין את ההתלבטות בין עוסק מורשה לפטור. בין הענפים המפורטים ברשימה נמצאים  עורכי דין, רופאים, מהנדסים, מנהלי חשבונות וכו' וכן גם חברות בע"מ. כל אלו ועוד אינם יכולים להירשם כעוסק פטור בשום מצב.

 

תקרת מחזור עסקאות

נכון לשנת 2022 קובע סעיף 1 לחוק מע"מ כי תקרת מחזור עסקאותיו של עוסק פטור לא תעלה על 102,292. באם המחזור העסקי עובר את תקרת ההכנסות – העוסק יחויב לשנות את סיווגו לעוסק מורשה. מלבד זאת גם עוסק שבתחילת דרכו העסקית צופה שסכום מחזור עסקאותיו בהמשך יעלה על הסכום המוזכר בסעיף הנ"ל, גם אם כעת הוא עדין בשלב פתיחת העסק במע"מ – מחויב להירשם כעוסק מורשה.

מע"מ על העסקאות וקיזוז מע"מ תשומות מההוצאות

עוסק פטור לא גובה מע"מ מלקוחותיו בעת ביצוע עסקה, המשמעות היא שסכום העסקה אינו כולל מע"מ, זאת בניגוד לעוסק מורשה שחייב על פי חוק לגבות מע"מ על כל עסקאותיו.

הצד השני של המטבע הוא מע"מ התשומות, עוסק פטור אינו יכול להיזדכות על מע"מ תשומות (מס הערך המוסף שמוטל על כל ההוצאות שמוציא בעל העסק והכל לצרכי עסקו או לשימוש בעסקו(.

 

מה ההשפעה של עוסק מורשה או פטור על מיתוג העסק?

בעיני הלקוחות מתקבל רושם טוב יותר מעוסק מורשה לעומת עוסק פטור וזאת משום שעוסק פטור מרמז בעצם על הגובה המקסימאלי של הכנסותיו – כפי המצוין לעיל, אולם אין זה מעיד על הרמה המקצועית של העוסק.

 

עוסק פטור – פטור ממס הכנסה?  ממש לא

עצמאיים רבים טועים לחשוב שעוסק פטור אינו מחויב במס הכנסה, אולם זו טעות. מס הכנסה חל על כל תושב ישראל, אפילו אם הוא מפיק את הכנסותיו מחוץ לישראל ( ע"פ שיטת מס מעורבת – פרסונלית וטריטוריאלית ). ישנם מקרים חריגים בהם תושבי ישראל זכאים להנות מפטור במס הכנסה, בהתאם למפורט בסעיף 9 לפקודת מס הכנסה. עוסק פטור נקרא כך על שם צורת התנהלותו מול רשויות המע"מ ולא משום פטור ממס הכנסה.

כלל העוסקים מחויבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה על הכנסותיהם שנצמחו והופקו בישראל ובחו"ל. דו"ח זה יוגש בדרך כלל עד לסוף חודש מאי בשנה העוקבת לשנת המס המדוברת או בזמן מאוחר יותר בשנה זו – אם העוסק מיוצג על ידי יועץ מס או רואה חשבון,שיש להם סמכות חוקית לייצג עוסקים או נישומים ומתוקף כך זכאים לאורכות אוטומטיות להגשת דוחות המס במועדים יותר מאוחרים עבור לקוחות המיוצגים על ידם.

 

דרישות בניהול ספרים

עוסק מורשה נדרש לניהול ספרים מורכב יותר מזה של עוסק פטור, הכל בהתאם להיקף העסק ולאופיו. עם התרחבות העסק חובתו של העוסק המורשה לניהול מערכת חשבונות נעשית פחות פשוטה ולעיתים אף נדרש ממנו לתעד מסמכים נוספים הקשורים לעסקו.

 

האם עוסק פטור צריך רואה חשבון?

כאמור לעיל, ההתנהלות השוטפת כעוסק פטור קלה יותר מעוסק מורשה אך עדין חלים שינויים בעסק במהלך השנה ויש צורך במעורבות של רואה חשבון. כמובן שעלויות שכר הטרחה של רואה חשבון לעוסק פטור נמוכות בהרבה מהעלויות לעוסק מורשה, הסיבה לכך היא משום שעוסק פטור מחויב בהגשת דו"ח שנתי בלבד לעומת עוסק מורשה החייב בהגשת דוחות דו – חודשיים, דבר המצריך אחריות והשקעה רבה מצד רואה החשבון.

 

הרווח מהעסקת רואה חשבון לעוסק פטור

רואה חשבון ידאג לעדכן מס הכנסה בשל מקדמות מס הכנסה, ידאג להוצאת ניכוי מס במקור, לאישור ניהול ספרים ולעדכון מקדמות ביטוח לאומי לעוסק פטור ועוד – כל זה ע"פ השינוים וההכנסות בעסק. יתרון נוסף להעסקת רואה חשבון גם בעסק פטור הוא הסיכוי להקטנת חובות תשלום מס על פי חוק, רק רואה חשבון יתן הדרכה על הוצאות שניתן להכניס בעסק ויחסוך בכך חסכון משמעותי במס ובביטוח לאומי. רואה חשבון גם יעדכן בהוראות על ניהול ספרים החלות על העסק, יעדכן בחידושים שוטפים מרשות המס וגם יכין את העסק לביקורת עתידית של רשות המיסים.

 

לסיכום –

ישנם עסקים אשר עומדים בתנאים הנדרשים לעוסק פטור, במקרה ואתם שיכים לשם – כדאי לכם לשקול טוב את האופציה של העסקת רואה חשבון, הוא יעשה את העבודה ואתם תשארו פנויים להשקיע בעסק שלכם…

אם אהבת - שתף!

הנקראים ביותר

יעוץ מס

ההבדל בין עצמאי לחברה בע"מ

יזמים? מקימים עסק? ככל יזם בתחילת הדרך, בוודאי נתקלתם בשאלה המהותית מאד – האם להירשם כעצמאי או כחברה בע"מ. במאמר נפרט על ההיבטים השונים אותם

קרא עוד >>
יעוץ מס

מס על דמי שכירות למגורים

  אם יש בבעלותכם דירה להשכרה, בוודאי נדרשתם לשלם מס על ההכנסה מדמי השכירות. חשוב לדעת כי קיימים 3 מסלולים בהם ניתן לבחור, לכל מסלול

קרא עוד >>